[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Generalitati » Cum sa iti faci un site? » 5 pasi ca sa iti faci un site usor utilizabil
5 pasi ca sa iti faci un site usor utilizabil
FilmeOnlineData: Miercuri, 2010.06.30, 0:47:50 | Mesaj # 1
Regizor
Grup: Administratori
Mesaje: 56
Premii: 0
Reputaţie: 100
Stare: Offline
Pentru un website, mai ales in sfera celor care fac afaceri pe Internet, este foarte importanta uzabilitatea. In mod normal aceasta analiza trebuie sa aiba loc chiar de la proiectarea sitului. Insa acolo unde nu exista este imperios necesar sa fie revizuita in timp. Motivul este unul foarte simplu. Utilizatorul ajunge pe site si pur si simplu nu gaseste ceea ce ii oferiti. Uzabilitatea se refera in primul rand la usurinta cu care acesta accede la informatie. De multe ori ca webmasteri ne trezim ca ni se spune "Mai, am intrat la tine pe site si nu am gasit ce vroiam". Desi noua ni se pare simplu pentru ca noi am conceput sistemul, utilizatorul se pierde. Iata 10 mijloace prin care puteti sa va faceti situl mai "prietenos".
1. Creati un Site Map (Harta sitului)

Indiferent de marimea sitului ar trebui sa includeti o "harta" a sa, una detaliata, bazata pe informatiile din site si cu linkuri catre toate paginile si o scurta informare despre ce se gaseste in acestea. Alt avantaj mare ar fi ca nu trebuie sa mai puneti linkuri catre toate paginile pe Homepage in cazul in care faceti linkul catre Site Map din fiecare pagina. Nu numai ca este un excelent mod de a indruma utilizatorul, dar este si o sursa fantastica pentru spiderii motoarelor de cautare care gasesc astfel cu usurinta indexul de la fiecare sectiune din situl dumneavoastra.
2. Folositi o structura de navigare logica

Cand faceti designul meniurilor din site folositi denumiri logice si puneti descrieri pe linkuri. De exemplu "Servicii web-design" este mult mai logic decat "Servicii legate de Internet". Folositi Crumbs ca sa aratati vizitatorilor unde se afla efectiv. Aceste Crumbs ( sau BreadCrumbs ) le gasiti in mod normal la portaluri si motoare de cautare ( ex : Prima pagina > Turism > Calatorii in Romania > Statiunea Bazna ). Ghidati-va utilizatorii prin site. Puteti pune genul de linkuri de actiune de tipul "Click aici pentru a fi sunat", "Click aici pentru a comanda", "Vezi catalogul de produse", etc ...
3. Verificati in mod regulat daca exista erori

Nu este nimic mai rau si mai enervant decat sa navigati pe un site si sa ajungeti la un link care nu duce nicaieri. Verificati cel putin o data pe luna situl de erori ( broken links ). Exista chiar unelte ieftine de a face acest lucru, programele care verifica existenta linkurilor ( Link Defender ). Asigurati-va ca displayul codului HTML se face corect pe variante diferite de browser. Hostingul trebuie sa fie pe un server care sa permita lucrul in timp real cu situl. Acesta nu trebuie sa pice decat in marja de eroare oferita de providerii seriosi , adica sa fie online 99.9% pe an. Faceti verificarea gramaticala pe site . Mai ales daca il aveti si in alta limba decat romana. Platiti mai bine un traducator sau un copyrighter sa nu va faceti de ras in scris. Nu uitati ca va adresati unui anumit public - engleza britanica e diferita de cea americana.
4. Folositi un design si un layout consistent

In linii mari inseamna sa folositi acelasi layout pentru paginile sitului, aceeasi schema de culori, meniu , headerul si footerul in aceleasi locatii si aspectul grafic sa fie asemanator ( aceeasi culoare pe linkuri active si vizitate ). Nu trebuie sa creati nici un fel de confuzie a utilizatorului in momentul in care el navigheaza pe site.
5. Includeti un mecanism de cautare

Intotdeauna un site care se doreste prietenos trebuie sa aiba o unealta de cautare. Credeti ca acest lucru este greu ? Ei bine nu . Exista un program care se numeste Atomz Site Search , un software care va ofera gratuit posibilitatea de a cauta in paginile sitului vostru. Este foarte simplu sa customizati o unealta de cautare proprie a sitului. Pentru siturile mai mari exista si o varianta platita.

 
DkstarData: Miercuri, 2010.09.08, 9:43:59 | Mesaj # 2
Grup: Users
Mesaje: 32
Premii: 1
Reputaţie: 0
Stare: Offline
wink good good good good
 
DkstarData: Miercuri, 2010.09.08, 9:45:52 | Mesaj # 3
Grup: Users
Mesaje: 32
Premii: 1
Reputaţie: 0
Stare: Offline
wink good good good good
 
FilmeOnlineData: Joi, 2010.09.09, 11:21:49 | Mesaj # 4
Regizor
Grup: Administratori
Mesaje: 56
Premii: 0
Reputaţie: 100
Stare: Offline
smile biggrin
 
Forum » Generalitati » Cum sa iti faci un site? » 5 pasi ca sa iti faci un site usor utilizabil
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: