[ Mesaje noi · Membrii · Regulamentul forumului · Căutare · RSS ]
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Forum » Ucoz Zone » Despre Stylesheet (CSS) » CSS (Style Sheet) (Totul despre Cascading style sheet)
CSS (Style Sheet)
FilmeOnlineData: Miercuri, 2010.06.30, 7:37:43 | Mesaj # 1
Regizor
Grup: Administratori
Mesaje: 56
Premii: 0
Reputaţie: 100
Stare: Offline
ntroducere in css

Fisierul CSS (cascading style sheet - foi de stil in cascada) va permite separarea continutului (X)HTML de stilul de afisare in pagina. Ca de obicei, utilizati codul (X)HTML pentru aranjarea continutului in pagina, insa toata prezentarea (fonturi, culori, fundaluri, borduri, etc) se realizeaza din fisierul CSS. In acest moment, puteti folosi CSS-urile in doua moduri, si anume interne sau externe.
Stilurile interne

Mai intai vom aborda metoda stilurilor interne. Aceasa metoda inseamna ca veti plasa codul CSS in interiorul fiecarei pagini html pe care doriti sa folositi stilurile respective, intre tagurile <head> </head> .Acest lucru se face ca in exemplul ce urmeaza:
<head>
<title>titlu pagina</title>
<style type="text/css">Aici se definesc stilurile CSS</style>
</head>

Folosind aceasta metoda (stilurile interne), fiecare fisier (X)HTML va contine codul CSS folosit la stilizare. Asta inseamna ca atunci cand doriti sa faceti o schimbare de stil (marimea fontului, culoare, etc) va trebui sa operati modificarea in toate paginile ce contin acel stil. Metoda descrisa pana acum este buna atunci cand avem de stilizat doua, trei pagini, insa cand avem de a face cu siteuri de zeci sau sute de pagini este destul de neplacut sa modificam toate paginile.
Stilurile externe

In continuare vom explora metoda stilurilor externe. Un fisier CSS extern poate fi realizat cu orice editor simplu de text (Notepad, Wordpad, etc) sau cu editoare avansate gen Dreamweaver. Fisierul CSS nu contine sub nici o forma cod (X)HTML, ci doar cod CSS. Fisierul trebie salvat cu extensia .css. Inserarea fisierului extern in paginile (X)HTML se face foarte usor, prin plasarea unui link (legatura) in sectiunea <head> </head> a fiecarei pagini pe care dorim sa folosim stilul respectiv. Iata un exemplu de inserare a unui fisier extern .css intr-o pagina (X)HTML:
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="Calea catre fisierul.css" />

sau puteti folosi metoda de import dupa cum urmeaza:
<style type="text/css">@import url( Calea catre fisierul.css )</style>

Oricare dintre metode este buna si se obtine plasand unul dintre codurile de mai sus in sectiunea <head> </head> a paginii, dupa cum exemplificam mai jos:
<head>
<title> titlu pagina </title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="stil.css" />
</head>

sau

<head>
<title> titlu pagina </title>
<style type="text/css"> @import url( Calea catre fisierul.css ) </style>
</head>

Folosind metoda fisierelor CSS externe, toate paginile (X)HTML vor folosi acelasi fisier de stil. Asta inseamna ca dca doriti sa faceti o schimbare care sa aiba efect in toate paginile, este de ajuns sa modificati un singur fisier, si anume cel de stil (.css), si efectul se va observa pe toate paginile (X)HTML ce folosesc acel fisier. Astfel faceti schimbari in tot siteul, indiferent de cate pagini are, fara efort si mai ales foarte repede.

Iata cateva motive pentru care aceasta metoda este mai buna.

* Intretinere mai usoara
* Dimensiuni reduse ale paginilor
* Economie de banda internet
* Flexibilitate

Ordinea cascadelor

In paragrafele de mai sus am explicat cum se foloseste un fisier CSS fie ca este intern sau extern. Daca ati inteles este deja ceea ce am explicat mai sus, probabil va intrebati daca puteti folosi ambele metode? Raspunsul este DA. Puteti folosi atat metoda stilurilor interne cat si metoda stilurilor externe. Totusi, ar mai fi o posibilitate... Stilurile "in linie" (inline styles).

 
Forum » Ucoz Zone » Despre Stylesheet (CSS) » CSS (Style Sheet) (Totul despre Cascading style sheet)
  • Pagina 1 din 1
  • 1
Căutare: